پروتزهایی که در سینه گذاشته میشوند، دائمی نیست و پس از مدتی نیاز به تعویض پروتز سینه توسط جراح پستان دارید. مدت زمان نیاز به تعویض در هر فردی بسته به نوع پروتز و خود فرد متفاوت است.
پس از گذشت چه مدتی نیاز به تعویض پروتز سینه داریم؟
نکته مهمی که باید بدانید این است که پروتز تاریخ انقضایی ندارد و نیازی نیست که در زمان مشخصی آنها را از سینه خارج کنید.
بهطور کلی انواع سیلیکونی و سالین طی ۱۰ تا ۲۰ سال مورد تایید FDA است؛ اما به این معنی نیست که باید هر ۱۰ تا ۲۰ سال یک بار تعویض داشته باشید.
ممکن است بسیاری از افراد بدون هیچ مشکلی بیشتر از این بازه زمانی پروتز را داشته و نیازی به تعویض آن نداشته باشند.
در واقع نیاز به تعویض پروتز سینه به نوع آن و فیزیولوژی شما بستگی خواهد داشت. طبق گزارشاتی که از سال ۲۰۱۱ در دسترس است، از هر ۵ خانم، تنها ۱ نفر پس از گذشت ده سال نیاز به تعویض داشته است.
در واقع میتوان به این نتیجه رسید که بسیاری از خانمهایی که پروتز سینه در کرج را از هر نوع و جنسی انجام میدهند، بیش از ۱۰ سال آن را در سینه خود بدون نیاز به تعویض خواهند داشت.
چگونه میتوانم متوجه نیاز به تعویض پروتز سینه بشوم؟
با وجود اینکه بازه زمانی برای تعویض در نظر گرفته شده است؛ اما باید به نشانه تعویض قبل از این بازه نیز توجه داشته باشید. این نشانهها عبارتند از:
سفت شدن سینهها
برخی از افراد در یک یا هر دو پروتز دچار انقباض کپسولی یا بافت اسکار سفت شده میشوند. احتمال ایجاد چنین مشکلی بسیار نادر است؛ با این حال در صورت احساس توده سفت در اطراف بافت سینه باید به پزشک خود مراجعه کنید.
پارگی و نیاز به تعویض پروتز سینه
از دیگر دلایل احتمالی، پارگی پروتز سینه است که نیاز به تعویض آن دارید. اگرچه چنین اتفاقی بسیار نادر است؛ اما معمولا ۲ تا ۱۲ درصد از افراد با وجود نوع سیلیکونی، دچار پارگی میشوند.
امکان پارگی هر دو نوع سیلیکونی و سالین وجود دارد؛ اما سیلیکونی میتواند شکل خود را حفظ کند و در جای خود باقی بماند.
از طرف دیگر امکان نشت سالین وجود دارد. از آنجایی که پروتز سالین مشکلساز نیست و منجر به علائم ناراحتکننده در شما نمیشود، ممکن است متوجه پارگی آن نشوید. در حقیقت اغلب افراد هیچ علائمی از پارگی را احساس نمیکنند.
از علائم این عارضه میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- کاهش اندازه سایز سینه
- ایجاد گره یا تودههای سفت
- ناهمواری در سطح پروتز
- احساس درد یا سوزن سوزن شدن
در صورتی که این موارد را احساس کنید، احتمال پارگی وجود دارد و باید برای بررسی و درمان به پزشک مراجعه کنید.
جابهجایی پروتز
معمولا با افزایش سن، بهخصوص اگر بچهدار شده باشید، امکان جابه جایی پروتز سینه وجود دارد. جابهجایی یکی از نشانههای نیاز به تعویض پروتز سینه است. گاهی به دلیل افزایش و کاهش وزن قابل توجه، پروتز جابهجا میشود.
احساس درد در سینه
پروتزهایی که منجر به درد یا دیگر علائم ناراحتکننده میشوند، ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند؛ چرا که احتمال ایجاد مشکلاتی از جمله انقباض کپسولی، سروما در حال رشد، غدد لنفاوی آسیبدیده، فشرده شدن اعصاب یا عدم قرارگیری پروتز در جایگاه مناسب، وجود دارد.
اگر نوع سیلیکونی دارید، احتمالا درد نشانه پارگی یا نشتی است. حتی بسیاری از افراد با وجود اینکه دردی ندارند، احساس عدم راحتی با پروتز دارند، بهخصوص اگر بسیار بزرگ یا نامناسب برای شخص باشد.
افتادگی پروتز
اگر پوست و بافت سینه نتواند به خوبی پروتز را نگه دارد، بهتدریج از زیر چین سینه به سمت پایین متمایل میشود. معمولا چنین عارضهای در پروتزهای بزرگ یا سنگین مشاهده میشود.
همچنین شلی به دلیل افزایش سن نیز میتواند در ایجاد آن نیز نقش داشته باشد. افتادگی سینه طبیعی است، فرآیند به این صورت است که سینههای طبیعی به مرور زمان دچار افتادگی میشوند، نوک سینه نیز به سمت پایین متمایل خواهد شد.
پروتزهای پایینتر باعث میشوند که نوک سینهها با افتادگی پروتز به سمت بالا برود، در نهایت چنین حالتی از سینه قطعا نیاز به اصلاح یا تعویض پروتز سینه دارد.
تغییر شکل پروتز
اگر پروتز پاره یا جابهجا شود، پایین بیاید، بچرخد و به شکلهای دیگری جابهجایی داشته باشد، در نهایت شکل پروتز تغییر پیدا خواهد کرد.
تغییرات در این مواقع به شکل نامتقارن رخ میدهد، به این معنی که معمولا در یک سینه رخ میدهد. همچنین اگر دو پروتز تغییر شکل دهند، ممکن است به یک شکل تغییر نداشته باشند.
چنین عدم تقارنی از نظر پزشکی خطرناک نیست؛ اما باعث عدم اعتمادبهنفس فرد و سخت شدن پوشیدن لباس برای بیمار شود.