فیبروآدنوم، تودهای جامد و غیر سرطانی پستان است که اغلب در بین خانمهای ۱۵ تا ۳۵ سال رخ میدهد. فیبرو آدنوم ممکن است سفت، صاف یا لاستیکی و نرم به نظر برسد و شکلی کاملا مشخص دارد.
معمولا این توده بدون درد است و هنگام معاینه بهراحتی در زیر پوست حرکت میکند. فیبرو آدنومها میتوانند از نظر اندازه متفاوت باشند و خودبهخود بزرگ یا کوچک شوند.
این توده از شایعترین تودههای غیر سرطانی خوش خیم در خانمهای جوان است که جای نگرانی ندارد. زمانی که این عارضه تشخیص داده میشود، نظارت جهت تشخیص تغییرات در اندازه یا احساس، بیوپسی برای ارزیابی توده یا در نهایت جراحی برای برداشتن توده در نظر گرفته خواهد شد.
فیبروآدنوم چه علائمی دارد؟
فیبرو آدنومها، تودههای توپر در سینه هستند که چنین علائمی دارند:
- تودهای گرد و صاف
- امکان جابه جایی توده
- بافتی سفت یا لاستیکی
- بدون درد
ممکن است یک یا چند فیبرو آدنوم در یک یا هر دو سینه خود داشته باشید.
زمانی که باید به فوق تخصص جراح پستان مراجعه کنید
در صورتی که چنین علائمی را در سینه خود احساس کردید، به پزشک فوق تخصص جراحی پستان در کرج مراجعه کنید:
- توده جدید در سینه تشخیص داده شده است.
- متوجه تغییرات دیگری در سینه شدهاید.
- تودهای که در سینه دارید، رشد یا تغییر کرده است.
علت ایجاد توده فیبروآدنوم چیست
علت ایجاد این توده غیر سرطانی مشخص نیست. اما ممکن است به دلیل هورمونهای تولید مثل باشد. فیبرو آدنوم در اغلب مواقع در طی سالهای باروری رخ میدهد؛ اما، میتواند در دوران بارداری یا با هورمون درمانی بزرگتر شود.
همچنین امکان کوچکتر شدن توده پس از یائسگی، زمانی که سطح هورمون کاهش مییابد، وجود دارد.
آشنایی با انواع فیبرو آدنوم
علاوه بر فیبرو آدنوم ساده، چندین مورد دیگر نیز وجود دارد که این موارد به شرح زیر است:
فیبرو آدنومهای پیچیده
این نوع میتواند شامل تغییراتی مانند رشد بیش از حد سلولها (هیپرپلازی) باشد که به سرعت رشد کمک میکند. پس از بیوپسی، فیبرو آدنومهای پیچیده تشخیص داده میشوند.
فیبرو آدنوم کوچک
این نوع از شایعترین نوع توده سینه است که در نوجوانان بین سنین ۱۰ تا ۱۸ سال رخ میدهد. فیبروآدنوم کوچک میتواند بزرگ شود؛ اما بیشتر آنها با گذشت زمان کوچک میشوند و برخی بهطور کلی برطرف خواهند شد.
فیبرو آدنوم بزرگ
این نوع میتواند بزرگتر از ۵ سانتیمتر باشد. همچنین ممکن است نیاز به برداشته شدن نیز داشته باشد، زیرا باعث فشار به سایر بافتهای سینه میشود.
تومور فیلود
اگرچه معمولا این توده خوش خیم است، اما برخی از تومورهای فیلود میتوانند سرطانی (بدخیم) شوند. پزشکان معمولا توصیه میکنند که خارج شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با توده های خوش خیم پستان
آیا فیبروآدنوم عوارضی دارد؟
اکثر فیبروآدنومها بر خطر ابتلا به سرطان سینه تاثیر ندارد. با این حال در صورت داشتن فیبرو آدنوم پیچیده یا تومور فیلود، خطر ابتلا به سرطان سینه ممکن است کمی افزایش یابد.
فیبروآدنوم چگونه تشخیص داده میشود؟
در طول معاینه، پزشک هر دو سینه را از نظر وجود توده و سایر مشکلات بررسی میکند. برخی از فیبروآدنومها خیلی کوچک هستند که نمیتوان آنها را احساس کرد؛ بنابراین، تنها در آزمایشات تصویربرداری قابل شناسایی هستند.
اگر تودهای دارید که قابل لمس است، پزشک ممکن است بسته به سن شما و ویژگیهای توده، آزمایشها یا روشهای خاصی را توصیه کند.
آزمایشهایی برای بررسی توده سینه
سونوگرافی تشخیصی
برای خانمهایی که زیر ۳۰ سال هستند، پزشک احتمالا ابتدا سونوگرافی سینه را برای بررسی توده سینه تجویز کند.
ماموگرافی از سینه
اگر در ماموگرافی مشخص شود که شما یک توده سینه یا سایر ناهنجاریها را دارید، ممکن است از سونوگرافی سینه برای بررسی بیشتر توده، به کار گرفته شود.
سونوگرافی سینه به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد که توده سینه جامد یا پر از مایع است. معمولا توده جامد، فیبرو آدنوم است؛ اما، توده پر از مایع به احتمال زیاد به عنوان کیست شناخته میشود.
مراحل بررسی توده سینه
آسپیراسیون با سوزن ظریف در سینه وارد میشود، پزشک سعی میکند محتویات توده را خارج کند. در صورتی که مایع خارج شود، احتمالا توده ایجاد شده، کیست سینه است.
بیوپسی با سوزن معمولا همراه با سونوگرافی انجام میگیرد. پزشک با استفاده از سوزن برای خارج کردن نمونه بافت از توده استفاده میکند و جهت تجزیه و تحلیل، نمونه گرفته شده به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.
فیبروآدنوم چه درمانی دارد؟
در بسیاری از موارد، این توده غیر سرطانی نیاز به درمان ندارد. با این حال برخی از خانمها برای آرامش خاطر خود، درمان به روش جراحی را برای خارج کردن توده انتخاب میکنند.
راهکار درمانی غیر جراحی
اگر پزشک مطمئن شود که توده سینه شما فیبروآدنوم است، ممکن است به چنین دلایلی نیازی به جراحی نداشته باشید:
- جراحی میتواند شکل و بافت سینه را تغییر دهد.
- فیبرو آدنوم گاهی اوقات خود به خود کوچک یا ناپدید میشود.
- تغییری در اندازه توده نسبت به سونوگرافی قبلی خود نداشتهاید.
اگر تصمیم به انجام عمل جراحی ندارید، باید طی مدت زمانی که پزشک برای شما تعیین میکند، بهطور منظم به پزشک مراجعه کنید تا کاملا تحت نظر باشید.
عمل جراحی
اگر یکی از آزمایشات شما غیرطبیعی باشد یا در صورتی که فیبروآدنوم بسیار بزرگ باشد، بزرگتر شود یا باعث ایجاد علائمی شود، ممکن است پزشک در نهایت عمل جراحی را برای خارج کردن توده توصیه کند.
راهکارهای برداشتن فیبرو آدنوم به شرح زیر است:
- لامپکتومی یا بیوپسی اکسیزیونال
- کرایو ابلیشن
پس از برداشتن آن، ممکن است یک یا چند فیبرو آدنوم جدید ایجاد شود. تودههای جدید باید توسط ماموگرافی، سونوگرافی و گاهی بیوپسی بهطور منظم تحت بررسی باشد تا مشخص شود که توده، فیبرو آدنوم است یا امکان سرطانی شدن آن وجود دارد.