بارداری بعد از درمان سرطان سینه دغدغه بسیاری از خانمهاست، در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خوشبختانه اغلب افراد پس از درمان سرطان سینه میتوانند بدون هیچ مشکلی باردار شوند.
با این حال بعضی از راهکارهای درمانی امکان بارداری را برای برخی دشوار میکند. در قدم اول قبل از بارداری باید با پزشک فوق تخصص جراحی پستان در این خصوص مشورت داشته باشید.
گاهی پزشک بسته به نوع سرطان و درمانی که برای شما انجام شده است، قبل از اقدام به بارداری توصیههایی برای شما دارد که در ادامه نکات مهم را خواهیم گفت.
آیا امکان بارداری بعد از درمان سرطان سینه وجود دارد
برخی از درمانهایی که برای این بیماری انجام میگیرد، میتواند بر باروری خانمها تاثیرگذار باشد. بهطور مثال شیمی درمانی برای رفع این بیماری به تخمدانها آسیب میرساند و احتمال ناباروری را به دنبال دارد.
با این حال بسیاری نیز بدون هیچ مشکلی میتوانند بارداری را تجربه کنند. از طرفی بارداری بعد از درمان سرطان سینه، احتمال عود مجدد این بیماری را افزایش نمیدهد.
در گذشته به افراد پس از درمان توصیه میشد که حداقل دو سال برای اقدام به بارداری صبر کنند؛ اما شواهدی که اخیرا وجود دارد مبنی بر آن است که زمان بارداری هیچ تاثیر بر عود آن ندارد.
آیا بارداری یا شیردهی باعث عود سرطان میشود
بسیاری از سرطانهای مرتبط به سینه به استروژن حساس هستند؛ به همین جهت خانمهایی که سابقه این بیماری را داشتهاند، نگران آن هستند که سطح بالای این هورمون طی بارداری آیا احتمال عود سرطان را افزایش میدهد یا خیر.
هیچ مطالعهای نشان نداده است که بارداری خطر بازگشت سرطان را پس از درمان افزایش میدهد. به این نکته توجه داشته باشید ممکن است برخی از خانمها نتوانند پس از درمان سرطان سینه با توجه به نوع درمانی که دریافت کردهاند به فرزند خود شیر بدهند.
اما افرادی که قادر به شیردهی هستند، نگران احتمال عود مجدد این بیماری نباشند. تغذیه با شیر مادر به خصوص برای یک سال یا بیشتر حتی منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان میشود. بهطور کلی تحقیقات زیادی در این خصوص وجود ندارد.
پس از چه مدتی میتوان بارداری بعد از درمان سرطان سینه را تجربه کرد
به افرادی که درمان شدهاند، معمولا توصیه میشود که حداقل تا ۲ سال صبر کنند؛ اما معمولا زمان خاصی را به خانمها توصیه نمیکنند، برای اطمینان بیشتر میتوانید از پزشک خود نیز در این خصوص سوال کنید.
برای برخی از افراد هورمون درمانی کمکی طی ۵ تا ۱۰ سال پس از درمان اولیه توصیه میشود. به افرادی که طی این مدت قصد بارداری دارند، توصیه میشود که قبل از اقدام حتما حداقل تا دو سال هورمون درمانی را دریافت کنند.
سپس چندین ماه صبر کنند و بعد از آن باردار شوند. پس از تولد نوزاد مجدد میتوانید هورمون درمانی را شروع کنید.
مطالب مرتبط: بارداری بعد از پروتز سینه
آیا سابقه سرطان سینه، نوزاد را در معرض خطر قرار میدهد
اینگونه به نظر میرسد که داشتن سابقه این بیماری احتمال برخی از مشکلات از جمله زایمان زودرس، نیاز به سزارین و تولد نوزاد با وزن کم را افزایش میدهد.
اما، تحقیقاتی در این خصوص که سابقه این بیماری تاثیر بر جنین داشته باشد، وجود نداشته است. اگر مشکلی هم برای جنین طی این مدت رخ دهد، هیچ ارتباطی با سابقه این بیماری مادر ندارد.
آیا درمان این بیماری روی جنین تاثیر میگذارد
اگر هنوز تحت درمانهایی از جمله شیمی درمانی، هورمون درمانی، ایمونوتراپی یا درمان هدفمند هستید، قبل از اقدام به بارداری حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
بسیاری از این داروها ممکن است بر جنین در حال رشد تاثیر بگذارد؛ بنابراین بهتر است که صبر کنید تا مراحل درمانی شما تمام شود و پس از مدتی باردار شوید.
همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که توقف زودهنگام این روشهای درمانی میتواند خطر رشد یا عود بیماری را افزایش دهد.
آیا بعد از درمان میتوان شیردهی را تجربه کرد
علاوه بر بارداری بعد از درمان سرطان سینه، سوال دیگری که از سوی خانمها پرسیده میشود، در خصوص شیردهی است.
اگر تجربه جراحی سینه یا روشهای درمانی دیگر مانند پرتو درمانی را داشتهاید ممکن است در شیردهی از سینه آسیبدیده مشکل داشته باشید.
به طور مثال این مشکل میتواند کاهش تولید شیر در سینه باشد یا به دلیل تغییرات ساختاری سینه، امکان دردناک بودن شیردهی وجود دارد. با این حال بسیاری از خانمها پس از درمان، بدون هیچ مشکلی قادر به شیردهی هستند.
بیشتر بخوانید: بارداری بعد از ماموپلاستی
اگر هنوز در حال مصرف دارو برای درمان هستید، بسیار مهم است که قبل از شیردهی از پزشک خود سوال کنید؛ چراکه برخی از داروها وارد شیر مادر میشوند و ممکن است بر کودک تاثیر منفی بگذارد